Det lilla svarta hårstrået............

publicerat i Allmänt;
image197jagade mig när jag var nere i källarn och städade efter Pippis som hade tagit bort elementet i barnas gamla rum. Detta svarta hårstråt föröljde mig hela vägen till slutet av moppandet och jag kom helt plötsligt på andra tankar.........Traumatiska upplevelser. Att ha genomgått en traumatisk upplevelse i sitt liv kan plötsligt förändra en människa kollosalt....har ni tänkt på det? Krig, bråk i hemmet, supande föräldrar, övergrepp, ja listan kan bli lång. Att ha upplevt tex en traumatisk barndom kan sätta sina spår i vuxen ålder. Jag själv är en sådan. Jag vill inte här och nu utpeka personen eller personerna för det var flera som gjorde mitt liv surt, men jag skulle vilja tala om det.
Att aldrig få sova en hel natt utan att vara rädd, att alltid stå i givakt och vara snäll och duktig, att inte få stå och spegla sig utan att få tillsägning, att aldrig få kärlek i form av känslor,att aldrig få den man egentligen älskade.....att ALLTID vara rädd!!
Så många människor som upplever detta och som får medicinera sig genom hela livet för att överhuvudtaget överleva.....ja så kan det vara faktiskt. Men det är tur att det finns medicin, förut låstes man in på dårhus med tvångströja, men nu finns det så bra mediciner som gör att dessa stackars människor fungerar i samhället. En del som inte vet vad ångest är säger: "Släng dem där jävla medicinerna", men skulle du sagt så till en diabetessjuk, att ta inte ditt insulin, det gör dig bara dålig.......????
Det lilla svarta hårstrået fick mig att glädjas över att jag trots allt lyckats att uppfostra mina rara barn till hederliga medborgare och att dem har det bra med sina respektive. Då blev jag så lycklig att jag moppade lite till.......åsså tänkte jag på Pippis, som inte haft det lätt med mig ibland, han har stått ut han med.....och alla mina vänner som jag älskar och som jag tror älskar mig med för det fina i kråksången med att inte alltid haft det lätt är att man blir en mycket ödmjuk person som förstår och kan "läsa" människor. Det är jag evigt tacksam för den gåvan som jag berikats med.......det lilla svarta hårstrået lever vidare. Kram på er alla vänner! Mumin

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av pimpim:

Visst är det så man måste tänka på allt positivt man fått vara med om och så många trevliga medmänniskor man mött.
Komma ihåg att alla har inte haft det så lätt och att det finns många som mår dåligt på ett eller annat sätt. Så vi ska försöka ge så mycket kärlek till så många vi bara kan .
Men man kan inte älska alla eller bli älskad av alla så är det kram pimpim

2:a kommentar, skriven , av Mumin:

Pimpim: Visst är det så....du är klok du:) Kram

3:e kommentar, skriven , av Sylvia:

Ja du mumin - jag vet också hur det är med trauman och vad det gör med vår kropp. Nånstans måste ju eländet ta vägen, som barn är det ju rena överlevnadsstrategien att förtränga. Sen har vi jobb, ibland livet ut, med att hitta tillbaka till vårt ursprung - den vi en gång var och fortfarande är innanför alla skyddande murar. Du är fantastisk tycker jag som kommit så långt att du i alla fall ser sambanden. Du skriver så klokt både i bloggen i dina kommentarer till mig.

4:e kommentar, skriven , av Nalle:

Så fint skrivet. Du är en ödmjuk människa, upptäckte det för ett tag sedan då ja kom till din blogg. Dig vill jag komma tillbaka till, tänkte jag.
Jag kan förstå mellan raderna även förut att du inte haft det så lätt alla gånger. Åh vet du..det finns så många människor som upplever ångest, som aldrig vågar säga det högt för att anses konstig.
Sedan finns det de som använder ordet ångest i ren slentrian.När de t ex inte kan bestämma sig för det ena eller det andra, ja då får de ångest....
Ordet missbrukas lätt. Så därför har människor svårt att förstå, när det är riktigt illa.
Jag lärde mig mycket om det här när jag gick utbildning för barn med behov av särskilt stöd. Läste mycket psykologi. Själv hade jag
en ljus barndom, som man många gånger kan längta tillbaka till i tankarna - så stor man är.
Tänk så underbart det skulle vara om alla barn fick leva som barn ska, skratta som barn ska skratta och leka, leka, leka som barn ska leka.
Kram på dig min vän

5:e kommentar, skriven , av Mumin:

Sylvia och Nalle: Jag blir så glad när ni riktigt förstår vad jag menar:)Det är ju inte alla som gör.....jag har äntligen fattat vid mogen ålder sambandet mellan att må dåligt och att göra det bästa av situationen den tid man har kvar i livet. Det går inte att grubbla över det som varit även att man är bränd för livet, utan man måste gå vidare och göra det bästa av sitt liv så gott det går. Man vet ju aldrig när man tar på sig "träfracken" och lämnar detta jordelivet, så jag försöker att vara snäll och go mot mina medmänniskor och leva i nuet och njuta av både regn och solsken.....och Nalle visst missbrukas ordet ångest...att tex få ångest av att inte kunna välja vilken färg man skall köpa på tyget till gardinen är ju inte den ångesten man upplever då krampen sätter till i hjärtat och inte vet om man kommer att överleva nästa sekund......Gott att ha er kära Sylvia och Nalle, tänk om alla kunde tänka likadant som ni två!! Puss och Kram Mumin

Kommentera inlägget här :